tiistai 9. kesäkuuta 2015

Puutarhan rehevyyttä

Onkin vierähtänyt jo vähän pidempi aika edellisestä päivityksestä. Vaikka kelit on edelleenkin viileitä vuodenaikaan nähden, niin puutarhassa on kuitenkin alkanut tapahtua. Juurekset ovat vielä muutaman päivän harson alla, mutta pääsevät sitten nauttimaan suorasta auringonpaisteesta (tai ainakin toivon niin). Kasvimaa on alkanut vihertää keleistä huolimatta ja varsinkin kasvihuoneessa olevat retiisit, sipulit ja salaatit ovat jo hyvää vauhtia kasvamassa; ne jopa näyttävät jo ihan oikeilta kasviksilta!

Aikaisin keväällä kylvetyt basilikan siemenet ja niistä sittemmin itäneet pienet sirkkalehtiset piiperoiset näyttävät nykyään tältä:




Olen muuten antanut basilikoille samaa luomulannoitetta kuin tomaateillekin ja sekä basilikat että tomaatit alkoivat kasvaa hurjaa vauhtia heti ensimmäisen lannoituksen jälkeen! Sitä ennen kasvu oli erittäin niukkaa. Suosittelen siis käyttämään jonkinlaista lannoitetta, mutta huomioi että sen pitää olla sopivaa juuri kyseiselle kasville ja että käytät sitä vain tarvittavan määrän; ei enempää ettei lannoitteen maku tartu kasviin ja ettei kasviin tule/jää lannoiteaineita liikaa.Aikaisemmin keväällä puutarhakurssilla oli puhetta, että esimerkiksi kanankakan tai hevosenlannan maku voi hyvinkin tarttua esimerkiksi mansikoihin tai perunoihin jos niitä käyttää liikaa. Itse olen käyttänyt nestemäistä luomulannoitetta, joka on ainakin omassa pikku päässäni ajateltuna fiksumpaa/terveellisempää/ei niin eläimenlannan makuista kuin jotkut muut vaihtoehdot.


Omenapuut puolestaan tarjoavat tällaista silmänruokaa, ensimmäiset annokset suoraan puusta nautittuna ja kolmas olohuoneen maljakosta särvittynä:






Ai jai että omenapuun kukat ovatkin kauniita! Harmi vaan että ne kukkii niin vähän aikaa.

Aiemmin tänään hyppäsin autoon ja suuntasin nokkani erään kukkienrakastajan luo. Minun puutarhassani on aivan liian vähän kukkia, siksi siis läksin osaavamman ja kokeneemman kotipuutarhurin pakeille. No sieltähän löytyi vaikka ja mitä uusia puutarhan kaunistuksia, jotka eivät kyllä toistaiseksi näytä miltään ainakaan noissa pusseissa:






Ja tuossahan on siis kahta erilaista nauhusta, hietala -nimistä ja huiskunauhusta ja nehän molemmat ovat todella korkeiksi kasvavia, loppukesästä kukkivia, helposti leviäviä ja kelta-oransseja väriltään. Lisäksi löytyy vaaleanpunaista kellopeippiä ja vaaleanpunavalkoista sormustinkukkaa sekä yhtä punaista tuuheahkoa kukkaa jonka nimeä en tiedä enkä huomannut kukanluovuttajalta kysyäkään. Lisäksi sain ukiltani kehäkukkien itsekerättyjä siemeniä ja ilmeisesti revonhäntä -nimisen punasävyisen komean kukan siemeniä. Sormet aivan syyhyävät päästä istuttelemaan näitä ihanuuksia, toivottavasti huomenna ehtisin!

Laitetaanpa tähän lopuksi kuva kuppiorvokeista, jotka annoimme kerhotädeille  kerhovuoden päätösjuhlissa. Idea tähän tuli Lahjoja puutarhasta -kirjasta, jonka sain vanhemmiltani lahjaksi.




Lähipäivinä ajattelin postata projektien etenemisestä,  ompelurintaman kuulumisista sekä tavalla tai toisella epäonnistuneista projekteista ;)!

Onko sinulla ehdotuksia, mistä voisin kirjoitella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti