perjantai 17. huhtikuuta 2015

Koulimista ja koulutusta

Viime lauantaina istuin päivän työväenopiston kurssilla nimeltään Yrtit terassi- ja parvekeviljelmissä. Kurssin otsikon mukaisesti yrttien viljelyyn perehdyttiin kattavammin, mutta kävimme läpi myös kaikenlaisten muiden terassiviljelyyn sopivien kasvien kasvatusta. Minullahan on kasvamassa tällä hetkellä basilikaa ja timjamia, joten oli oikein kätevää saada lisävinkkejä niiden hoitoon. Minulla oli myös oreganoja tulossa ja hienosti ne sirkkalehtensä tuolta mullan seasta päänsä nostivat mutta sitten niille tapahtui jotain ja ne kuivuivat. Myös auringonkukat kokivat kovan kohtalon. Kotipuutarhurissahan ei ollut mitään vikaa... :)

Pieni lisäkoulutus viljelyyn oli siis oikein omiaan tähän väliin. Uusien oppien innostamana koulin, eli siirsin viljelykseni isompiin ruukkuihin ja latvoin ne, eli katkaisin latvat taimista, jotta kasvustosta tulisi tiheämpi. Lisäksi laitoin lisää kasveja itämään; uudet auringonkukat, muutama amppelitomaatti lisää ja sitten vielä 18 purkillista lanttua. Olen ostanut muutamaa erilaista lanttulaatua joista toista voi/kannattaa esikasvattaa ja toisen voi kylvää suoraan maahan. Aion kokeilla molempien kasvatusta ja ensi vuonna maahan pääsee vain ne joissa on parempi maku.

Tässä kuva rehevästi, mutta tiheästi kasvavista basilikoista ennen koulimista...



...ja tässä kuvia tämän hetkisistä koulituista kasvustoista:


 


MUOKKAUS: Taas yhtä puutarhakurssia viisaampana täytyy korjata edellä ollut tieto; koulimisen yhteydessä taimi pitää istuttaa uuteen ruukkuun niin syvään että vain sirkkalehet jäävät mullan pintaan. Itse olin kyllä istuttanut taimet syvemmälle kuin ensimmäisessä ruukussa, mutta taimi olisi saanut olla vieläkin syvemmälti mullan peitossa. Yläpuolella kuvissa olevat taimet on nyt siis upotettu syvemmälle, jotta juurista ja varresta tulisi vahvemmat.


Kävin alkuvuodesta parin iltapäivän mittaisen puutarhasuunnittelukurssin, viime viikonloppuna olin tosiaan siellä terassiviljelykurssilla ja tänään olen menossa kasvihuoneviljelykurssille illaksi istumaan, joten materiaalia puutarhanhoidosta alkaa olla jo aika kivasti. Kurssien lisäksi olen saanut paljon hyviä puutarhanhoitovinkkejä ystävältäni Sadulta sekä ukiltani. Ja myös kasan oppaita, kiitos vain ukille :)

Puutarhanhoitomateriaalia (kuva tulee jostain syystä väärinpäin vaikka sitä kuinka kääntelen):




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti