lauantai 25. huhtikuuta 2015

Aurinko kotipuutarhurin seurana

Aurinkoista päivää!

Kuten tarkkasilmäisimmät huomasivat, päivitin edelliseen postaukseen tietoja taimien koulimiseen liittyen. Pikakertauksena tässä, jotta itsellenikin jää mieleen: taimet pitää istuttaa koulimisen yhteydessä niin syvälle multaan että vain sirkkalehdet jäävät näkyviin. Ja vielä toinenkin käyttökelpoinen tieto, jonka opin viime viikon kurssilla: pelargonioiden taimia ei latvota.

Tänään lauantaina on kaunis kevätsää ja pihatyöt maittavat! Aamupäivä on jo puuhailtu ulkona ja pienen tankkauksen ja päivälevon jälkeen suunta käy taas kohti puutarhahommia. Heti aamusta istutin terassille muutamat pirteänkeltaiset orvokit, jotka saivat kaverikseen muratin:




Sitten tarjoilin viime viikolla leikatuille tuijille aamukahvit. Tämäkin on kurssilla opittua; tuijat pitävät kahvinporoista ja niitä voi viedä tuijan juurelle vaikka useammankin kerran viikossa. Minä sovelsin tietoa sen verran, että kaadoin kahvikannun pohjalle jääneet kahvit 1 1/2 litran pulloon, heitin perään myös kahvinporoja ja täytin loput pullosta vedellä. Tuijien aamukahvi näytti näin houkuttelevalta:



Kuluneen viikon aikana on tosiaan leikattu tuijat ja aloitettu omenapuun leikkaaminen. Tänään olisi tarkoitus saada loput omenapuun oksat leikottua ja laitettua kasvimaa siihen kuntoon että sinne voisi viikon päästä alkaa kylvämään mm. porkkanaa, lanttua ja retiisiä. Edellisessä postauksessa mainitsemani lanttujen esikasvatus ei onnistunut. Taimista tuli honteloita hujoppeja. Lantun siemenet pääsevät siis kasvimaalle ilman esikasvatusta.

Kasvimaallamme ei ole kasvatettu mitään noin viiteen vuoteen. Se on kasvanut kokonaan nurmikolle. Viime vuonna loppukesästä käänsimme ja mylläsimme vanhan mansikkamaan osuuden ihan uuteen uskoon ja heitimme myös kaikki vanhat mansikkajuurakot pois (paitsi toiset vanhat eri paikassa oleva mansikat säästettiin). Vanhan mullan/maan sekaan lisättiin uutta multaa ja sekaan lisättiin puutarhan talvehtimista parantavaa lannoitetta. Sitten kohopenkkeihin istutettiin 30 uutta mansikantaimea ja laitettiin suojamuovi päälle. Kasvimaan reunaan tehtiin hyvä paikka pensasvadelmille, jotka tuottivatkin jo viime syksynä hyvä sadon. Vadelmapensaita on viisi.

Nyt siis on vuorossa varsinaisen kasvimaan uudelleen perustaminen, kun mansikat ja vadelmat ovat jo oman hyvän kotinsa saaneet.

Nyt takaisin ulos, saa nähdä edistyvätkö hommat suunnitellusti!

Missä vaiheessa sinun puutarhasi kevät on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti